In Nederland heeft bijna ieder huis een verwarmingsketel. Zo’n ketel voorziet je woning van warm water, bijvoorbeeld voor de verwarming of om een heerlijke warme douche te kunnen nemen. Tegenwoordig is het steeds belangrijker dat er duurzame keuzes worden gemaakt en door het kiezen van een milieuvriendelijke verwarmingsketel kan je op je eigen manier een steentje bijdragen aan het verminderen van klimaatverandering. In deze blog lees je meer over welke milieuvriendelijke opties er allemaal zijn qua verwarmingsketels. 

Biomassaketel

Een biomassaketel produceert warmte door het verbranden van biomassa. Hiertoe worden onder andere pellets, houtblokken of -snippers gerekend. Tijdens de verbranding van deze brandstofvormen komt er CO2 vrij, maar daar staat weer tegenover dat ze tijdens het groeiproces juist CO2 uit de atmosfeer opnemen. Hierdoor is deze manier van verwarmen in principe CO2-neutraal. Hoewel het een stuk beter voor het milieu is dan een traditionele verwarmingsketel op aardgas, is dit dus niet het meest duurzame alternatief.

Zonneboiler

Een zonneboiler verwarmt je water door middel van zonnewarmte in plaats van aardgas. Hierdoor is het een duurzaam alternatief op een traditionele HR-ketel. Omdat je minder aardgas gebruikt, is je energierekening ook een stuk lager. Bijvoorbeeld in de winter of op bewolkte dagen is het mogelijk dat de zon niet genoeg schijnt om je water te kunnen verwarmen. In dat geval springt een geïntegreerde CV-brander bij, zodat je nooit zonder warm water komt te zitten. 

Warmtepomp

Voor een warmtepomp geldt ook dat de warmte die gebruikt wordt om je water te verwarmen grotendeels afkomstig is van een duurzame energiebron, namelijk aardwarmte of omgevingswarmte. Als je niet helemaal afhankelijk wil zijn van deze bronnen, kan je ook een hybride warmtepomp nemen. Dit is vergelijkbaar met het systeem van een zonneboiler: wanneer de verwarmingsketel niet genoeg energie uit de duurzame bronnen kan halen, gaat een klein CV-brandertje te werk.